Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

NYELVEK EURÓPAI NAPJA A CAMPUSON

A Comenius Kommunikációs Kutatócsoport megemlékezést szervezett a Nyelvek Európai Napja alkalmából a Campuson.

A rendezvény 2019. szeptember 26-án 9.40 órakor kezdődött a 20. terem előtti kerengőben. Az érdeklődőket Dr. Toma Kornélia, a Kutatócsoport tagja köszöntötte. Ezt követően hat hallgató avatta be a közönséget a 18 évvel ezelőtt útjára indított jeles nap mibenlétébe és célkitűzéseibe, illetve magyar költők, írók anyanyelvhez fűződő vallomásait, versét tolmácsolták.

Az Európa Tanács és az Európai Unió közös rendezésében 2001-ben megtartott Nyelvek Európai Éve sikeresen vont be a programokba több millió embert a 45 résztvevő országban. Az év sikerét követően az Európa Tanács kezdeményezésére minden évben szeptember 26-án ünnepeljük a Nyelvek Európai Napját. Általános célkitűzései:

  1. A közvélemény figyelmének felhívása a nyelvtanulás fontosságára, illetve a tanult nyelvek sokszínűségének növelése a nyelvi változatosság és a kultúrák közötti megértés támogatására;

  2. Európa megőrizendő és támogatandó gazdag nyelvi és kulturális sokszínűségének népszerűsítése;

  3. Az egész életen át tartó nyelvtanulás előmozdítása az iskolában és azon kívül, függetlenül attól, hogy a cél a külföldi tanulás, szakmai fejlődés, a mobilitás lehetővé tétele vagy egyszerűen csak a kellemes kikapcsolódás és a kommunikáció.

https://edl.ecml.at/Home/Whatisit/tabid/1760/language/hu-HU/Default.aspx (letöltve: 2019. 09. 27.)

A kivetítőn nyelvtörőket, pallindromokat, hosszú szavakat, közmondást, érdekes tényeket olvashattak a jelenlévők magyarul és idegen nyelveken. Közben Csézy Ez az otthonunk című dalának zenéje szólt.

Közreműködtek:
Horváth Eszter, Horváth Mária, Nevelős Kinga Nikolett, Szőllősi Julianna Mária, I. éves nappali tagozatos csecsemő- és kisgyermeknevelő szakos hallgatók, továbbá
Balla Nikolett és Juhász János, IV. éves nappali tagozatos tanító szakos hallgatók

Hír, felkészítő oktató: Dr. Toma Kornélia
Fotók: Sasi Gábor

https://sarospatak.uni-eszterhazy.hu/hu/sarospatak/scc/hirek/c/nyelvek-europai-napja-a-campuson


< Vissza